應屆DSE考生曾靝賜同學接受多間傳媒訪問

(蘋果日報.2017年3月20日)文憑試(DSE)快開考,曾患腦積水的曾靝賜放下傷健馬術代表隊身份專心備戰,獲批准用放大試卷應考;軟骨發育不全的黃天祐寫字不靈活,期望憑毅力克服障礙,「只要有心,肯努力,世界上係冇嘢難到我」。

「始終考試係我將來」 曾靝賜自小患腦麻痹,其視力、記憶力亦較弱,雖獲考評局批准使用A3尺寸試卷及答題簿,惟學習的時候仍然有一定困難,「平日讀書最差係生物科……因為好多圖,要放大先睇到」,「讀極讀唔識、記唔到」,他卻從未放棄,「慢慢睇,繼續睇,總會睇到」。

曾於殘奧贏得團體亞軍的靝賜現時上午補課,下午自習,已向馬術隊「請多咗假」,將重心放於DSE,「要知道邊樣嘢緊要啲,騎馬只係興趣,始終考試係我嘅將來」;他更引用母親的勸勉自我鼓勵:「成績唔係所有嘢,最重要係考完派成績番嚟時,睇到自己有冇盡力」。 另一名考生天祐患先天軟骨發育不全,身高僅130公分,「寫字會冇咁靈活,坐得耐都會攰」、「平日寫半個鐘到就攰」。

天祐雖獲增加兩成DSE考試時間,但未敢怠慢,除報讀兩班補習班,文具亦選用「長啲粗啲嘅筆」,積極備試;天祐又以座右銘鼓勵自己,認為「只要有心,肯努力,世界上係冇嘢難到我」,對考試信心十足,期望入讀大學電腦系,修讀網絡安全相關科目。

 

[蘋果日報] 克服視障 殘奧代表考DSE

 

[蘋果日報] 鍾情馬術殘奧摘銀牌 腦麻痺生挑戰DSE冀自主命運

 

[經濟日報] 殘障不自棄 兩特殊生挑戰DSE

 

[星島日報] 紅十字會文憑試生 從馬術賽開展人生

 

[明報] 腦麻痺損視力 放大筆記克服